Activităţi 2013

Prezentarea evenimentelor pe anul 2013

26 – 27.01.2013 – Zilele Lupilor în Capidava

Sâmbătă, 26 ianuarie şi duminică, 27 ianuarie 2013, Asociaţia “România – Dacia Casa Noastră”, JCI Constanţa şi Asociaţia “Off-road în Dobrogea” celebrează Filipii de iarnă – zilele lupilor la “Danais” în Capidava. Pe parcursul a două zile, tradiţiile se împletesc cu cercetarea arheologică de profil, cu artă şi cu descoperirea locaţiilor pline de istorie de pe malul Dunării. Conform calendarului popular românesc, perioada cuprinsă între 25 ianuarie și 2 februarie este cunoscută sub numele “Filipii de iarnă” – zeități protectoare ale lupilor. Filipii de iarnă marchează în Calendarul popular, sfârșitul perioadei de împerechere a lupilor, începută cu aproximativ 80 de zile în urmă, la Filipii de Toamnă.

23 – 24.02.2013 – Dragobetele în Capidava

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este sărbătorit pe 24 februarie. Entitate mitologică, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările “se logodesc” în această zi.

16 -17.03.2013 – Zilele Şarpelui în Capidava

Alexie din calendarul popular, serbat în ziua de 17 martie, este considerat a fi patronul tuturor vieţuitoarelor care au hibernat în subteran (reptilele, mai ales) sau au stat ascunse sub coaja copacilor (insectele, numite gujulii) şi care se trezesc acum la viaţă. Sărbătoarea cunoscută sub numele de Alexii face parte din acelaşi ciclu ritualic de înnoire a timpului calendaristic, în prag de primăvară. Alexiile erau cunoscute şi sub denumirea de Ziua Şarpelui.

20 – 21.04.2013 – Cavalerul Trac – Sângeorzul românesc

„Sân-Georgiul, ipostaza populară românească a sfântului creştin, este stăpânitorul vremii calde, sfântul cel mare peste câmpuri, înverzitorul naturii şi semănătorul tuturor seminţelor, cel ce înfrânge vrăjitoarele şi le zădărniceşte actele magice, în special pe cele de luare a manei laptelui, protejând astfel cirezile şi turmele, cel ce arată aleşilor comorile, smulgându-le de la diavol, chezaşul tuturor tocmelilor şi patronul tinerilor şi al armoniei familiale”. (Narcisa Al. Ştiucă – Sărbătoarea noastră cea de toate zilele)

„Popularitatea în general nu este legată, în principal, de martiriul eroului sărbătorit şi sanctificat de biserică ci de vechi ritualuri legate de ciclurile vegetaţiei, care şi-au găsit un ecou larg în folclorul multor popoare. Sfântul Gheorghe este agricultorul care ucide „balaurul”, elementul teriomorf, malefic, duhul rău al pământului pentru a-i elibera forţa vitală, energia biologică, germinativă, care este primăvara, cu întregul ei cortegiu de binefaceri”. (Victor Simion – Imagine şi legendă).

“Peste această zeitate a vegetaţiei, protector al căilor, vitelor cu lapte şi holdelor semănate, identificat în Panteonul românesc cu Cavalerul trac, creştinismul a suprapus pe Marele Mucenic Gheorghe. Această reprezentare mitică se numeşte Sângeorz în Transilvania şi Banat şi Sfântul Gheorghe în Moldova, Muntenia şi Oltenia.” (I.Ghinoiu – www.agero-stuttgart.de)

1 – 2.05.2013 – Armindeni şi Sâmbra oilor în Capidava

Începutul verii în Calendarul tradiţional la Capidava. La 1 Mai românii sărbătoresc “Armindenul”,  simbol al vegetaţiei care proteja recoltele şi animalele.

1.06.2013 – Ziua copilului

22 – 23.06.2013 – Sânziene

20 – 21.07.2013 –  Global Village Capidava

30 08- 01.09.2013 – Traiește ca un dac la Capiadva

Un eveniment unic, o tabără în care să fiți trei zile daci care trăiesc, muncesc, luptă, descoperă și se bucură împreună de un scenariu de eveniment pentru publicul larg în premieră în România.

Într-un cadru de legendă, lângă o cetate în care s-a scris istorie, la Capidava, în perioada 30 august – 1 septembrie, poţi să trăieşti ca un adevărat dac.

Întoarce-te în timp, îmbracă costumul dacilor, învaţă să foloseşti sica, falxul, lancea, arcul şi antrenează-te în luptă!

Învaţă să foloseşti lutul pentru a obţine vase din ceramică şi făureşte propria armă din fier sau lemn.

Cuptorul de pâine şi ceaunul sunt pregătite pentru a găti bucate tradiţionale.

Petrece 3 zile pe malul Dunării, în Tabăra Danais şi pe insula Inelul de Piatră, foloseşte barca şi pescuieşte.

Iar seara, în jurul focului de tabără, descoperi istoria dacilor.

Hai la aventura ta în timp!

14 – 15.09.2013 – Zilele Şarpelui în Capidava

14 septembrie este dată care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri cum ar fi Ziua Şarpelui. Acum se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvara următoare, la 17 martie (Alexiile). În lumea satelor încă se mai crede că şerpii, înainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o mărgică numită “piatra nestemată”, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor. (www.ecomunitate.ro)

3 – 6.10.2013 – Sărbătoarea Vinului

26 – 27.10.2013 – Ziua Armatei Române în Capidava

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord.

23 – 24.11.2013 – Comoara dacilor – editia a 2-a

O competitie plina de suspans, adrenalina si distractie, denumita si Olimpiada Dacilor, pe care o putem considera cea mai veche…datata istoric. Veti avea ocazia sa participate la aceasta olimpiada intr-un loc cu o foarte mare incarcatura istorica, Capidava. Cetatea va trezi in voi dorinta de lupta printr-o competitie istorica. Reinviem astfel spiritul luptatorilor DACI, provocandu-va in probe pregatite minutios. Veti stabili impreuna cu colegii strategii in timp extrem de scurt, va veti pune in valoare abilitatile si aptitudinile, va trebui sa va dozati energia pentru a izbuti… pe drumul spre comoara. Exista o comoara! Sta in putinta voastra, a echipei, sa razbateti spre aceasta, depasind cu fruntea sus probele, cu trairi istorice pe taramuri dacice.

30.11 – 1.12.2013 – Ziua naţională în Capidava

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România.

20 – 21.12.2013 – Tradiţii dacice în Capidava ediţia a 2-a

Sărbătorile şi obiceiurile populare, grupate în preajma solstiţiului de iarnă (20 decembrie – 7 ianuarie), poartă numele generic de sărbători de iarnă. Perioadă este deschisă şi închisă de sărbători prefaţate de ajunuri, atât Crăciunul, cât şi Boboteaza şi intersectate la mijloc de noaptea Anului Nou. Principalele sărbători ale ciclului de iarnă – Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza – au funcţionat de-a lungul vremii ca momente independente de înnoire a timpului şi de început de an.

31.12.2013 – 1.01.2014 – Revelionul Dacilor în Capidava

 

În cadrul evenimentelor anunţate vor avea loc concerte; spectacole; dansuri; proiecţii video: filme, documentare; expoziţii/prezentări de arte plastice, fotografii, pictură, vestimentaţie tradiţională, artefacte, artă culinară tradiţională.

 

Ateliere

- Ateliere de fotografie, literatură, pictură;

- Ateliere cu predare a obiceiurilor şi metodelor tradiţionale din diverse arii de activitate cu specific regional.

 

Conferinţe pluridisciplinare

Conferinte pluridisciplinare având ca teme istoria, geografia şi tradiţia dobrogeană.

Activităţi

Activităţi de sport şi aventură, survival; activităţi interactive, competiţii.

 

Evenimentele şi activităţile prezentate anterior doresc să pună în lumina reflectoarelor exemple de succes ale preţuirii, păstrării şi valorificării identităţii culturale regionale.