Danais la Roma – Geții din Sciția Minor au cucerit Roma

Danais la Roma - Geții din Sciția Minor au cucerit Roma

 

Drumul către

Și a trecut și cel mai mare festival antic din lume – Natalli di Roma.

Daca cineva nu știe povestea Danais, o să rămână mirat de deschiderea făcută în acest text, dar la noi Roma e doar o etapă dintr-un drum lung. Mult în urmă….

https://www.flickr.com/photos/113494075@N07/page1/ Galerie Foto

și foarte mult înainte mai are drumul acesta pornit pe un câmp la Capidava, pe malul Dunării. Privind în urmă, descoperirea Capidavei de către subsemnatul a fost urmată de cea mai intensă perioadă din viața mea, cu toate activitățile pe care mi le-am imaginat sau nu. Într-o comunitate în care promovarea culturii de către un individ care pornește un ONG cu scopul declarat “Eliberarea României de indiferență” este privită de majoritatea cu mirare, neîncredere, apatie, doar de câțiva, la început, cu optimism, ridicarea unei tabere la Capidava a părut un vis efemer. Însă visele au prins contur de la început, 26 octombrie 2012, an după an, până în prezent. La partea cu an după an menționez zeci de evenimente făcute la Capidava, în Constanța și în țară. De la off-road, la conferințe de presă, de la acțiuni umanitare, la lecții de istorie deschisă, de la tabere de dezvoltare personală,la veritabile momente de festival de muzică populară, Danais a avut de toate, fiind gazda perfectă, indiferent de anotimp, iarnă, primăvară, vară, toamnă. Undeva, în vara lui 2013, au apărut și primele momente de reconstituire istorică la Capidava, primele echipamente de daci. Era în spiritul promovării adecvate a sitului arheologic Capidava. Între timp avem mulți daci sau geți și romani, putând suține un spectacol elaborat atât pe parte civilă, cât și pe parte militară. Este frumos să constați că în mai puțin de 2 ani de activitate pe latura reconstituirii istorice reușești să ridici probabil cea mai mare trupă din România ca număr, peste 70 de oameni. Și sigur proiectul de profil cu cele mai multe activități desfășurate pe an pe plan local, național și international. Ultima acțiune mare din țară, înainte de Roma, a fost

 Școala Altfel la Capidava,

scalupta

Marea bătălie de la Capidava  - voluntari Danais și elevi simulând manevre de luptă

care a avut ca notă aparte faptul că elevi au predat lecții deschise altor elevi.

premiere sca

Premierea din ultima zi la turnul dinspre portul antic, Capidava

Adică zeci de voluntari Danais, elevi de liceu din Constanța, Năvodari și Medgidia

familie

Ultima masă la Capidava, după Școala Altfel

au susținut o superbă demonstrație de istorie aplicată cu opt sute de elevi din Constanța, Lumina, Corbu, Brăila, cinci zile, nici măcar vremea neprielnică trei zile neputând frânge bucuria majorității celor prezenți în Aventura în Timp Danais la Capidava. Și….

 

 Roma.

 

La nicio săptămână după Școala Altfel, am terminat la hală,

hala1 armura hala2

 

am luat autocarul de la partenerii nostri de drum, cei de la TransEvren,

autocar

și am plecat cu 29 de oameni, cea mai mare delegație din România care a mers la Natalli di Roma vreodată, să cucerim și publicul din Peninsulă. Pe drum i-am cules pe colegii de la Omnis Barbaria, cei cărora trebuie toți să le mulțumim pentru pornirea fenomenului reconstituirii istorice din România, în altă formula, sub un alt nume.

noisiomnis

Danais și Omnis Barbaria


Cu ei la bord am continuat drumul care a tăiat Ungaria și Slovenia și care, într-o dimineață, ne-a adus până la tabăra noastră de la marginea Romei, un frumos camping, în care copacii maiestuoși, liniștea și colonia de pisici ne-au făcut bine la suflet.

Timpul și-a vazut de ale lui și după două plimbări prin Roma

plimbare

și un antrenament temeinic,

danais (10)

am pornit în altă dimineață către centrul Romei unde am dat viață numeroaselor imagini în piatră ale dacilor de acolo. Dacă până acum am reușit să prind în cuvinte ce a fost în sufletul meu ca om care a visat toate astea care se întâmplă ca Danais, nu pot să vă traduc senzația pe care o ai să defilezi ca dac liber prin Roma,

printre vestigii vechi de mii de ani, pe sub privirile alor tăi care te urmăresc cu ochi de piatră.

columna

 

parada

Toată oboseala  muncii de luni de zile neîntreruptă, a lăsat loc doar bucuriei enorme de a fi acolo, de arăta ca dacii încă sunt.

deschidere

Și am luat din focul sacru, deschizând festivitățile,

și am defilat și am scandat DACIA LIBERĂ!
și am cântat și fetele au dansat și am arătat Romei și lumii că suntem mândri de rădăcinile noastre.

coloseum

 

danais (11)

Terminată defilarea, am luat parte la spectacolul de la Circo Massimo. Care dacă acum 2000 de ani găzduia curse de care, acum găzduiește un specatol grandios cu dansatoare, cu gladiatori, cu luptători veniți din multe țări.

Noi ne-am pus amprenta asupra momentului demonstrațiilor cu inițierea unei războinice dace, care a arătat că are curaj să intre în luptă.

initiere

 

Ocazie bună pentru romani să vadă că urmașele dacelor au același spirit dârz.

initiere1

 

Luptă în care am intrat cu toții aproximativ o oră mai târziu, fiind în tabăra lui Spartacus, care s-a bătut până la capăt împotriva romanilor.

arena

E o senzație să comanzi 24 de daci în luptă, pe două linii, care deschid bătălia finală cu două salve de săgeți bine țintite în zidul de scuturi romane și care, la unison, atacă vechii dușmani treziți la viață de ocazie.

danais (1)

lupta roma1

 

Am avut onoarea de a fi în arena cu multe grupuri de reconstituire istorică, am avut plăcerea de a conduce atacul împotriva gărzii vechi a celor de la Gruppo Storico Romano – organizatorii de la Roma, și privilegiul de a lupta cot la cot cu ai mei lângă mine, bravi daci, care nu s-au predat și au murit liberi.

danais (8)

danais (9)

Femeia dacă…

femeia daca

 

 

La final, sub privirile celor treziți la viața de după moarte de Spartacus, alături de care am luptat pentru libertate, în aplauzele spectatorilor încântați de simularea bătăliei, s-a strigat și îmi rămâne întipărit în amintire

DANAIS AETERNA!

dae

 

Octavian Manu, manager Danais

Președinte Asociația România – Dacia Casa Noastră

 

Daeterna

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 2 = 2

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>