Dragobetele în Agora

 

Pentru al patrulea an la rând, Danais a celebrat Dragobetele. De data aceasta am fost prezenți în Constanța, într-un loc deosebit, ceainăria Agora. Tinerețea, primăvara, iubirea, toate s-au făcut simțite în seara zilei de 24 februarie, într-un loc primitor din urbea noastră.

Magia momentelor trăite nu poate fi reprodusă în cuvinte scrise. Dar vă urăm să aveți o primăvară la fel de frumoasă precum celebrarea noastră.

 

Simbolism şi tradiţie

 

Legenda spune că Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. Acesta mai era numit Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

 

La daci, era zeul ce oficia la începutul primăverii nunta tuturor animalelor.

 

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubareţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. Un fel de Zburător transformat apoi de Maica Domnului într-o floare.

 

Fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. La prânz, fetele începeau să coboare spre sat în fugă, în sudul României, această goană fiind numită “zburătorit”. Fiecare băiat urmărea fata care îi plăcea. Dacă flăcăul era iute de picior şi fetei îi plăcea respectivul urmăritor, atunci avea loc o sărutare mai îndelungată în văzul tuturor. Sărutul era logodna ludică a celor doi, cel puţin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau înaintea logodnelor adevărate.

Dragobetele mult aşteptat este numit şi Cap de primăvară. Cap de primăvară nu-i un prag între anotimpuri, este pragul care statorniceşte începerea unui nou ciclu al naturii, al vegetaţiei, este un bun început. El este Prag între iarnă şi primăvară, între perioada de frig şi cea de încălzire a vremii şi, implicit, de explozie a vegetaţiei. Cap de primăvară înseamnă început şi, ca orice început, e greu de definit. Dar legătura cu Dragobetele ca simbol al dragostei curate ne îndeamnă să spunem că orice început e… cu năbădăi, cu capricii, altfel nici n-ar fi frumos. De aceea se spune şi rugăciune pentru tinerii îndrăgostiţi: Doamne ajută /  Cui sărută /  Şi prieşte /  Cui iubeşte.
In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele In ceainarie Dragobetele pupa fetele

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 1 = 5

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>