Dragobetele la Capidava III

Dragobetele Capidava

Doamne ajută /  Cui sărută /  Şi prieşte /  Cui iubeşte.

 

Celebraţi iubirea, natura şi venirea primăverii cu Danais.

A treia ediţie de Dragobete la Capidava se ţine pe 28 februarie

Danais vă propune pentru al treilea an la rând ieşirea din cotidian şi aventurarea în lumea fermecată a legendei Dragobetelui.

Veniţi la un eveniment care împleteşte ritualuri de iubire cu tradiţii antice, cu demonstraţii militare, dansuri, şi descoperirea unor locaţii fabuloase din punct de vedere istoric.

 

Asigurăm transportul participanţilor.

Vă aşteptăm cu drag

Rezervări la tel.:0724/033.693

e-mail: office@danais.ro

 

Program eveniment

 

Plecare din Constanţa ora 09.00

Vizitare Cetatea Adamclisi, monumentul de la Adamclisi si muzeul de istorie din localitate

“Pentru a înţelege ce a însemnat acest oraş roman trebuie făcută o vizită la ruinele parţial dezvelite.  Cetatea se află pe o prelungire joasă a dealului pe care a fost construit monumentul, de care se leagă printr-o limbă de pământ îngustă. Platoul este înconjurat pe toate celelalte laturi de pante mai mult sau mai puţin abrupte, care constituie o protecţie naturală. Acest avantaj al terenului a fost folosit la construirea incintei, în forma în care ea se desfăşoară azi pe teren, mărginind o suprafaţă de cca. 10 ha. Această incintă a fost construită în secolul al IV-lea, după cum indică inscripţia pusă în vremea lui Licinius şi Constantin cel Mare.”

http://www.cimec.ro/

 

 

Vizitare cetatea Capidava

„În chiar hotarele acelui territorium Capidavense, constituit mai târziu de către autoritatea romană provincială, identifica Vasile Pârvan regatul lui Dapyx (iar burgul acestuia chiar la Capidava). Dinastul get îşi întindea aşadar stăpânirea asupra întregului spaţiu central dobrogean, din zona Capidava-Carsium de-a lungul Dunării, şi mergând înspre răsărit, către Ulmetum şi Histria” – www.capidava.ro

 

Prânz la tabăra Danais

Prezentarea tradiţiilor populare despre Dragobete

Momente artistice  interactive:

Incanatatii, Dansuri, Muzică, Zburătoritul

Oficializare logodne de o zi

Atelier fierărie Capidava (reconstituire sica dacica)

Antrenamente cu dacii şi romanii: tir cu arcul, lupte corp la corp cu sica, falxul şi gladiusul.

Surprize

Demonstraţie militară – dacii şi romanii Danais

Plecare către Constanţa

 

Costul evenimentului  este de 90 de lei de persoană (costul include transport, masă, acces muzee).

Taxa de participare reprezintă contribuţia la susţinerea proiectului Danais.

 

Testimoniale evenimente Danais http://www.danais.ro/testimoniale/

 

Simbolism şi tradiţie

Legenda spune că Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. Acesta mai era numit Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

La daci, era zeul ce oficia la începutul primăverii nunta tuturor animalelor.

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubareţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. Un fel de Zburător transformat apoi de Maica Domnului într-o floare.

Fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. La prânz, fetele începeau să coboare spre sat în fugă, în sudul României, această goană fiind numită “zburătorit”. Fiecare băiat urmărea fata care îi plăcea. Dacă flăcăul era iute de picior şi fetei îi plăcea respectivul urmăritor, atunci avea loc o sărutare mai îndelungată în văzul tuturor. Sărutul era logodna ludică a celor doi, cel puţin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau înaintea logodnelor adevărate.

 

Dragobetele mult aşteptat este numit şi Cap de primăvară. Cap de primăvară nu-i un prag între anotimpuri, este pragul care statorniceşte începerea unui nou ciclu al naturii, al vegetaţiei, este un bun început. El este Prag între iarnă şi primăvară, între perioada de frig şi cea de încălzire a vremii şi, implicit, de explozie a vegetaţiei. Cap de primăvară înseamnă început şi, ca orice început, e greu de definit. Dar legătura cu Dragobetele ca simbol al dragostei curate ne îndeamnă să spunem că orice început e… cu năbădăi, cu capricii, altfel nici n-ar fi frumos. De aceea se spune şi rugăciune pentru tinerii îndrăgostiţi: Doamne ajută /  Cui sărută /  Şi prieşte /  Cui iubeşte.

 

Prin urmare, conform tradiţiei, de Dragobete, trebuie să fim veseli, să râdem, să ne întâlnim cu persoana iubită, să ieşim să culegem flori, să întâmpinăm primăvara cum se cuvine, fiindcă Dragobetele este cel care deschide sezonul primăverii şi al iubirii.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − = 3

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>