Femeia-primăvara vieţii

womensday
8 Martie Ziua frumuseţii, a iubirii şi a devotamentului

Femeia este primăvara vieţii, este anotimpul care reuşeşte să topească într-o singură culoare toate nuanţele celor patru vârste. Există ca să dea naştere şi să facă să renască viaţa, să şteargă lacrimile copiilor, să aline suferinţa şi durerile bătrânilor, să iubească şi să trudească până când poate să-şi împletească cuibul sub streaşina propiei case.

Asemenea primăverii, este însorită sau innourată, capiricioasă şi schimbătoare, caldă, proaspătă sau rece, ca o zi, ca un izvor sau ca o noapte de martie.

Poate fi frumoasă, dacă mugurii vieţii ei îmbobocesc şi apoi înfloresc pe ramurile unui copac voinic pe care singura şi-l alege, cu rădacinile adânc înfipte în pământul ţării lui, chiar şi atunci când destinul hotărăşte să trăiască departe de ea. Obrajii palizi se colorează în rozul florilor de măr, buzele şi sângele fură roşul intens al florilor de maci, în timp ce ea, femeia, visează libertatea câmpului verde, lângă prispa casei sale, de unde să poată admira albul ghioceilor, pe care se vor rostogoli nuanţele celor patru anotimpuri, până când vor deveni steluţele îngheţate ale zăpezii veşnice.

Se spune că nu există femei urâte iar eu cred în vorba această care ascunde înţelepciunea populară.Sunt doar chipuri veştejite de tristeţe, de necazuri, de greutăţi, femei care nu mai reuşesc să înfrunte viaţa, nu ştiu sau nu mai au puterea să-şi coloreze chipul cu frumuseţea unui zâmbet, a unui gând bun, a unei fapte importante pentru ea sau pentru ceilalţi, sau cu farmecul iubirii… Iubirea este culoarea preferată a femeii: ea pictează viaţa celor din jur în cele mai calde şi pastelate culori, dacă mărul din care a gustat este roşu, sănătos şi nu-şi pierde niciodată jumătatea.

Femeia poate părea şi urâtă, ca o primăvară în care în locul unei binemeritate ploi hrănitoare, izbucneşte furtuna cu tunetele şi fulgerele unei veri prea fierbinţi, o primăvară în care ninge cu fulgi reci şi târzii peste florile pomilor, scuturându-le timpuriu parfumul petalelor; un anotimp prea umed, ca lacrimile, care face să crească buruienile la colţul drumului. Femeia nu este o buruiană, este o plantă folositoare, o floare care are nevoie de soare, de căldură, de lumină, de protecţie fără a fi sufocată, de iubire, ca să crească, căci doar aşa va răspândi în jurul ei razele soarelui vieţii, pentru că femeia este viaţa însăşi dacă El, Bărbatul, o ajută să trăiescă şi să muncească în demnitate, dacă o iubeşte şi o protejează necondiţionat, cu intensitatea simţurilor sale, dincolo de prejudecăţi, mentalităţi, orgolii.

Iată de ce ziua de 8 Martie este pentru români o adevărată sărbătoare a florilor. Este ziua în care bărbaţii sărbătoresc fetele şi femeile de toate vârstele, le aduc în dar florile primăverii, ale iubirii şi ale stimei. Lângă ele aşează, de cele mai multe ori, un dar cu grijă ales, de la cele mai simple, simbolice, până la cele mai preţioase, pentru că fiecare barbat îşi vede femeile iubite în felul său. Uneori, stinghere, femeile îşi fac mici daruri simbolice şi între ele, chiar dacă acest obicei nu este caracteristic tradiţiei româneşti. Dar cum să nu dăruieşti ceva în această zi specială mamelor, bunicilor sau celor mai dragi sau mai preţioase colege de serviciu!?

Cine ştie, poate că aşa a vrut viaţa, să fie ştearsă, fără să fie uitată,
tragica zi de 8 martie, 1908, în care îşi are originea această sărbătoare, când la New York, în Statele Unite, în timpul unei greve la o fabrică textilă, au murit arse de vii, 129 de femei militând pentru drepturile lor la locul de muncă.

Să nu uităm deci, că a sărbători femeile înseamnă, înainte de toate, a le dărui stima, respectul şi demnitatea pe care le merită , pentru a putea fi ele însele cele mai frumoase flori în buchetul vieţii…

Marilena Rodica Chireţu

Sursa: http://www.poezie.ro/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 3 = 21

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>