Prelucrarea metalelor la daci – Ziua Lupilor Danais Capidava

atelier-fier

La Ziua Lupilor se recrează, conform tehnicilor antice, sica https://edanais.wordpress.com/2013/11/11/sica/ – pumnalul simbol al dacilor 

http://www.danais.ro/ziua-lupilor-iii/

Aventura în Timp Danais începe cu Ziua Lupilor.

Explorează cetatea Capidava, participă la luptele dintre daci şi romani, trage cu arcul, celebrează lupii, dansează cu ielele noastre, savurează mâncarea tradiţională, descoperă artefacte de o valoare inestimabilă, opere de artă arhetipale pentru cultura românească, participă la ateliere de reconstituire istorică (antrenamente militare, fierărie).

Prelucrarea metalelor la  daci 

Teritoriul dacic este bogat în minereuri, drept pentru care meșterii geto-daci lucrează fierul și arama, argintul și metalul. Uneltele și podoabele sunt felurite aducând cuprul la o temperatură de 1085 de grade celsius și amestecându-l cu cositor pentru obținerea bronzului. Aurul este exploatat atât din aflorismente cât și din nisipul aurifer al râurilor de munte. În timpul domniei lui Decebal, la Sarmisegetuza și în împrejurimi există cele mai mari ateliere de metalurgie din întregul teritoriu al Europei, rămas în afara ocupației Imperiului roman.

În aceste ateliere se confecționează ustensile precum: nicovale masive, ciocane de diferite forme și dimensiuni, baroase și ciocane de forjă, pile, clești, dălți. Apoi urmează unelte ce servesc la prelucrarea lemnului sau în construcții: ferăstraie cu pânză lată sau îngustă, cuie și piroane, topoare, scoabe, cuțitoaie, burghii, tesle, ținte, zăvoare și balamale pentru uși. Apoi, ateliere geto-dace produc mari cantități de arme necesare unei armate și anume: falxuri (săbii de două mâini), sabii curbe si drepte de o mână, pumnale  – sica, lănci, cosoare. Alături de acestea urmează diferite alte articole ca: lanțuri, compase, sule, cârlige de undițe, foarfeci, lame de brici, frigări mari (cu suporturile respective) cu doi sau mai mulți dinți, cuțite, etc. Din fier se confecționează podoabe sau accesorii pentru îmbrăcăminte, însă podoabele erau  create mai ales din argint.

În atelierele argintarilor daci se lucrează coliere, brățări, inele, fibule, broșe, catarame; de asemenea, piese de harnașament.
Există centre de meșteșugării, ce grupează mai multe genuri de ateliere, însă există și argintari ambulanți, ce se stabilesc temporar în diferite localități mai mici.

Piesele lucrate cu fantezie și deosebită finețe sunt dovada măestriei lor: încă din secolele IV și III î.e.n se cunosc podoabe ce reproduc imgini de ființe umane și animale, motive scito-iraniene vegetale sau fantastice, brățări spiralice, lanțuri ornamentale obținute prin împletire de fibre sau îmbinări de inele, palmete și capete de animale stilizate, brățări cu capete de șarpe de tip elenistic, create prin tehnica ciocănitului, din tezaurele de la Pecica, Costești, Căpâlna, etc.

Obiectele prelucrate cu aur sunt descoperite într-un număr foarte mic.

Material redactat de  Alice (Dana P.)

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 1 = 1

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>