Tradiții dacice în Capidava – 22.12.2012

http://danais.ro/tdc/

Tradiții dacice în Capidava

Sâmbătă, 22  decembrie 2012, Asociaţia “România – Dacia Casa Noastră”, JCI Constanţa şi Asociaţia “Off-road în Dobrogea” te invită la Danais, în Capidava, să trăieşti experienţa autentică a sărbătorilor de iarnă.

Programul de la Danais cuprinde: sacrificarea porcului, pomana porcului, colinde, tir cu arcul, plimbare cu barca, călărie, paintball, foc de tabără. – http://danais.ro/tdc/

Înscrieri se pot face aici.

Porcul era sacrificat în religia vechilor daci ca simbol al divinităţii întunericului care slăbea soarele în cea mai scurtă zi a anului, solstiţiul de iarnă. Oamenii sacrificau porci pentru a veni în ajutorul soarelui şi îl hrăneau cu carne spre întărire. Ziua începea dupa aceea să crească şi Crăciunul devenea o sărbătoare a vieţii şi a luminii.
Funcţia rituală a sacrificiului este bine evidenţiată de informaţiile etnografice: “La tăiere nu trebuie să stea nimeni primprejur dintre cei care sunt miloşi din fire, căci se crede că porcul moare cu mare greutate; carnea unui astfel de porc nu va fi bună. Pe porc să nu-l vaite nimeni” (Pamfile, 1914, p. 118).

Conform tradiţiei, pentru ca porcul sa fie mâncat cu plăcere toată lumea trebuie să se veseleasca şi să cinsteasca cu vin in jurul acestuia.
Sărbătorile şi obiceiurile populare, grupate în preajma solstiţiului de iarnă (20 decembrie – 7 ianuarie), poartă numele generic de sărbători de iarnă. Perioada este deschisă şi închisă de sărbători prefaţate de ajunuri, atât Crăciunul, cât şi Boboteaza, şi intersectate la mijloc de noaptea Anului Nou. Principalele sărbători ale ciclului de iarnă – Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza – au funcţionat de-a lungul vremii ca momente independente de înnoire a timpului şi de început de an.

Program:

 • 8:30 – 12:00 – sacrificarea porcului şi participare la prepararea bucatelor tradiţionale;
 • 12:00 – 14:00 – vizitare cetatea Capidava şi Muzeul de artă “Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu;
 • 14:00 – 17:00
  - pomana porcului, fasole la ceaun, vin fiert, ţuica fiartă, apă plată/minerală;
  - degustare de vin Alira Tribun 2011;
  - obiceiuri dacice tradiţionale de sărbători – colinde, costume populare şi dansuri populare;
  - tir cu arcul – 20 minute – grup de 5 persoane;
  - plimbare cu barca – 20 minute – grup de 4-5 persoane;
  - călărie – maxim 5 minute/persoana;
  - paintball – 30 min – grup de 12 persoane;
  - foc de tabără.

Taxa participare a fost redusa de la 200 lei, la 60 lei/persoana, datorită partenerilor noștri: Primaria Topalu, Alira, JCI Constanta, Active Training, Restaurant Queen Elizabeth, Paintball & Airsoft Arena, Off-road in Dobrogea, DJST Constanta, Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, PlayXP.net, Restaurant Şerif, Școala Brâncovenească, Universitatea “Ovidius” Constanta, Restaurant Harlequin Mamaia, Tomis Advertising, Crucial Systems & Services, Neptun TV, i-Tour.ro, Groove Hour, ConstantaBlog.net, Evenimente Constanţa.

Înscrierea pentru participarea la eveniment se face pănă la data de 20 Decembrie 2012. Plata pentru tot pachetul se face anticipat în contul Asociaţiei “România – Dacia Casa Noastră” (CUI 28492060, deschis la B.R.D. G.S.G., cod IBAN RO84BRDE140SV97869201400). Mai multe detalii despre înscrieri şi plată pe http://danais.ro/tdc/inscrieri/.

Cei care nu doresc sa participe la evenimentul Tradiţii dacice în Capidava (60 lei/persoana) pot opta pentru următoarele activitaţi cu plata la faţa locului:
- bilet intrare Muzeul de Artă “Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu (plata la muzeu) – 6 lei/persoană;
- plimbare cu barca – 20 minute – grup de 4-5 persoane – 20 lei/persoană;
- pomana porcului, fasole la ceaun, vin fiert, tuica fiarta, apa plata/minerala – 85 lei/persoană;
- tir cu arcul + instructaj – 20 minute – grup de 5 persoane – 15 lei/persoană;
- vizitare cetate cu ghid – 10 lei/persoană;
- călărie – maxim 5 minute/persoană – 20 lei/persoană;
- paintball – 30 min/grup de 12 persoane – 45 lei/persoană.

Înscrieri se pot face aici.

http://danais.ro/tdc/

Vă așteptăm cu drag!
Echipa Danais.ro

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>