1 an de Danais / Va invităm să celebrăm la Capidava

 

danais1

Pe 26 octombrie Danais face un an. A fost un an care marchează începutul unui drum pe care mulţi ne-au sfătuit să nu mergem, dar care, la fel ca traversarea unui canion pe un pod invizibil, are satisfacţiile sale. Aşadar, pentru a marca un an de existenţă, Danais vă invită la Capidava, la un eveniment care se va desfăşura pe 26 şi 27 octombrie. Întâmplarea face ca data la care am început activităţile anul trecut să fie marcată de o străveche sărbătoare ce reaminteşte de pasărea Phoenix, un simbol perfect pentru modul în care am abordat numeroasele greutăţi întâlnite. Este vorba de Săptămâna lui Sâmedru sau Sumedru, zeitate însemnată a Panteonului românesc, peste care s-a suprapus praznicul Sfântului Mucenic Dimitrie. Conform tradiţiei, acum avem  parte de Focul lui Sumedru. Semnificaţia acestuia este aceea a unui scenariu al morţii si renaşterii anuale a unei divinităţi fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârşit de an prin tăierea unui arbore din pădure, urmată de renaşterea acestuia prin incinerare. Focul are aici rol purificator şi regenerator. Cenuşa, cărbunii aprinşi şi alte resturi din rugul funerar sunt luate pentru a fertiliza grădinile şi livezile.

Deci invităm pe cei care doresc să ni se alăture în ceas de aniversare şi reînnoire la un program de neuitat. Ca de obicei, toţi cei prezenţi vor fi participanţi activi la atelierele noastre, la activitatea specifică pentru această dată, şi anume săritul peste foc, la aventura de pe malul Dunării. Nu trebuie neglijate nici bucatele de sărbătoare, pâinea la cuptorul de pământ şi vinul dobrogean. Precizăm că, evident, rezervăm surpize placute participanţilor.

 

În spiritul caracteristic Danais, pregătim demonstrații militare dacice și antrenamente de luptă, nelipsind sica și falxul ca arme specifice dacilor, pe care vă încurajăm să le încercați. Noi vă vom învăța să le mânuiți aidoma unor războinici adevărați.

Vom organiza binecunoscutele ateliere de fierărie, ceramică și arheologie, unde fiecare dintre cei prezenți va avea șansa de a confecționa obiecte din lut, de a-și făuri propria armă sau de a descoperi, într-un cadru simulat, artefacte îngropate și bucăți de ceramică antică.

Nu va lipsi mâncarea tradițională la ceaun și favorita tuturor, pâinea la cuptorul de pământ. Oaspeții vor putea gusta bucate de sărbătoare din belșug și bea vin dobrogean aromat din abundență.

De asemenea, vom pleca în aventură pentru vizitarea cetății Capidava și vânătoarea comorii pe malul Dunării, acțiuni de neratat desfășurate într-un cadru relaxant și un peisaj fermecător.

În plus, vom merge în vizită la muzeul de artă din Topalu, pentru a încununa adecvat atmosfera de îmbogățire culturală și spirituală ce va defini ziua aniversară Danais.

Seara, în timp ce Focul lui Sumedru se va înteți cu limbile lui aprige, vom pregăti pentru cei curajoși săritura peste foc, ca activitate tipică acestei sărbători dacice arhaice.

Danais vă așteaptă cu drag la Capidava pentru un sfârșit de săptămână legendar!

 

Pe scurt, pregătim:

* demonstrații militare dacice, antrenamente de luptă

* ateliere de ceramică, și fierărie

* atelier de arheologie, la care participanții vor putea săpa și descoperi, într-un cadru simulat, diverse replici de artefacte

* vizitarea cetății Capidava

* seara, foc de tabără care cu această ocazie este Focul lui Sumedru

* săritul peste focul de tabără, când se mai micşorează:)

* mâncare tradițională la ceaun și pâine la cuptorul de pământ

* vin din belșug

* vânătoare comori pe malul Dunării

* vizitare muzeu Topalu

 

Participare o zi 50 lei,

Participare 2 zile – 90 lei

 

Tariful include programul prezentat mai sus, masă, cazare în Tabăra Danais la căsuţe, posibilitate de campare în corturile proprii, parcare păzită.

Dacă sunteţi din alt judeţ şi doriţi să participaţi, vă aşteptăm direct la Tabăra Danais, din Capidava, în apropiere de Cernavodă.

Înscrieri şi rezervări: 0724 033 693

http://www.danais.ro/inscrieri/

sau pe e-mail la: office@danais.ro

Taxa de participare reprezintă contribuţia la susţinerea proiectului Danais

 

 La ceas aniversar dorim să ne exprimăm recunoștința față de toți partenerii și susținătorii proiectului, fără sprijinul cărora Danais nu ar fi putut crește și evolua. Vă mulțumim!

Pentru a vedea un an de actiuni in 14 minute, puteti accesa linkul de mai jos

Prezentare 1 an de Danais 

http://www.youtube.com/watch?v=VCPoGkSyyeA 

 

 

link traseu Constanta  - Capidava http://distanta.ro/constanta/44.367513,28.456873/capidava

Despre Capidava

Capidava, “cetatea de la cotitură” în limba geţilor, este una dintre cele mai vechi fortificaţii geto-dacice de pe cursul Dunării. Cetatea a fost construită chiar la cotul Dunării, loc care permitea comunicaţia între dacii din Dobrogea şi cei din Câmpia Munteană. Satul modern Capidava este amplasat pe o aşezare getică de tip La Tène din secolele V-II î.Hr.. De asemenea, la patru km sud de Capidava, pe platoul aflat la sud de Valea Zavalului se găsesc puternice urme geto-dacice datând din a doua epocă a fierului. Vasile Pârvan identifică Capidava drept reşedinţă a regelui get Dapyx, conducător al unui trib sau uniuni de triburi getice situate în părţile centrale ale Dobrogei, având ca areal probabil zona localităţilor Capidava, Carsium, şi Ulmetum. Dio Cassius (Istorii Romane, LI, 26, 1-3) îl aminteşte pe Dapyx în legătură cu campaniile lui M. Licinus Crassus la Dunărea de Jos, îi dă titlul de rege şi situează stăpânirea acestuia undeva în partea centrală a Scythiei Minor. Intrând în conflict cu alt rege get, Rholes, client al Romei, este înfrânt în câmp deschis de trupele romane şi de cetele gete ale lui Rholes. Dapyx se refugiază în cetatea sa, însă aceasta este cucerita cu ajutorul unui trădător grec şi regele se sinucide. Romanii au apreciat avantajele strategice oferite de această poziţie de pe cursul apei şi au transformat-o într-o veritabilă fortăreaţă.

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + = 2

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>